Történet

A Marcali Városi Vegyeskar 1990 őszén alakult. Alapító tagjait az éneklés szeretete kötötte össze. A kórus egyre növekvő tagsággal egyre sokszínűbb közösséggé formálódott, amely a változó és gyarapodó repertoárban is megmutatkozott. 1993-ban egyesületté szerveződött, és felvette a Calypso Kórus nevet. Rendszeres résztvevői vagyunk koncerteknek, kórustalálkozóknak, fesztiváloknak. Színvonalas műsorainkkal az állami és egyházi ünnepek meghatározóivá váltunk.

A hazai fellépések mellett külföldi sikereket is magunk mögött tudhatunk. A magyar zene követeiként jártunk Görögországban, Németországban, Hollandiában, Ausztriában, Erdélyben, Spanyolországban, Csehországban, Lengyelországban.

Repertoárunkban népdalokat, népdalfeldolgozásokat, egyházi műveket, és könnyed kórusmuzsikát, jazzt, spirituálét, musical részleteket, ismert slágereket is felfedezhetnek. Zenés színpadi produkcióink voltak a „Hair”, az „Itt élned, halnod kell!”, „Az utolsó szó”, a „Magyar mise”, a „Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról”, és az „1956 - Aki magyar, velünk tart” című előadások, melyek nagy közönségsikert arattak. Az évek során rendszeresen együttműködtünk a város művészeti együtteseivel: a Baglas Néptáncegyesülettel, a Balaton M&K Fúvószenekarral, a Dalárdával, a Marcato Ütőegyüttessel.

2011-ben a szakmai zsűri „Hangversenykórus minősítéssel” ismerte el teljesítményünket. Az utóbbi években több nagyszabású mű kidolgozásában is sikeresek voltunk. J. de Haan: Missa Catharina című művét szólistákkal és a Balaton M&K Fúvószenekarral közösen mutattuk be. Németországban az ottani kórusokkal és nagyzenekarral, valamint a
Marcato Ütőegyüttessel és ottani zenészekkel kiegészülve színpadra állítottuk C. Orff: Carmina Burana című népszerű darabját. Különleges zenei csemegeként Vivaldi: Gloria című művét a Sárvári Vonósokkal, szólistákkal több ízben koncertszínpadra állítottuk.

Eredmények, díjak

A KÓTA minősítési rendszerében 1994-ben és 1996-ban arany minősítést, 2011-ben “Hangversenykórus” minősítést szereztünk.

2000-ben Marcali Városért díjjal, 2002-ben Somogy Polgáraiért díjjal tüntették ki a kórust.

Támogatónk

Marcali Város Önkormányzata

Próbatermüket a város Civil Házában alakították ki, ahol a felkészülések és a szervezési munkálatok is zajlanak.

Taglétszámuk jelenleg harminc körüli; az újonnan érkező tagokat nyitott, befogadó légkör várja.

Művészeti vezető: Stamler Edit

Marcali Város Alkotói Díjával és Artisjus-díjjal kitüntetett karnagy, énektanár.